İletişim

İletişim

Adres & E-Posta

  • Adres

    Nisbetiye Mah. Gazi Güçnar Sok.
    No:4 D:2 34340 Beşiktaş/İstanbul

  • Email

    info@artekahukuk.com

Sorunuz mu var?

Sıkça Sorulan Sorular

Hayır, Türk hukuk sisteminde istisnai bazı haller haricinde avukat tutmak zorunluluğu bulunmamaktadır. Herkes, mahkemelerde kendini temsil etme hakkına sahiptir. Bununla birlikte; bir avukat desteğinden yararlanılmaksızın hukuki sorunun çözümüne ilişkin hukuk kurallarının tespiti ile usuli işlemlerin takibi oldukça zordur ve kişinin hak kaybına uğramasına yol açabilmektedir.
Evet, Avukatlık Kanunu’nun 164.maddesi uyarınca, avukatların sunduğu hukuki hizmet karşılığında ücret ödenmesi zorunludur. Ücretin ödenmesi, kişinin davasının başarıyla sonuçlanmasına bağlı değildir. Avukatlık ücreti, avukatın bilgi ve tecrübelerine dayanarak vermiş olduğu ücretin karşılığıdır. Avukatlardan alınacak danışmanlık hizmetleri de hukuki hizmetin bir parçasıdır ve Avukatlık Kanunu’nun 164.maddesi uyarınca ücrete tabidir. Danışmanlık ücreti her bir saatlik hizmet esas alınarak belirlenir.
Avukatlık ücreti, her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde belirtilen miktarlardan az olmamak ve bağlı bulunduğumuz İstanbul Barosu’nun Tavsiye Niteliğindeki Ücret Tarifesi dikkate alınmak üzere, müvekkillerimiz ile talep ettikleri hukuki hizmet detaylı biçimde görüşülerek belirlenmektedir.
Kendisine vekalet vermek istediğiniz avukatın isim ve soyisim, sicil numarası ve adres bilgilerini öğrenerek ve verilecek vekalete ilişkin hususları öncesinde avukat ile görüşerek noter aracılığıyla vekaletname çıkarabilirsiniz. Türkiye’de bulunan yabancıların da belirli hususlara dikkat etmeleri kaydıyla noter aracılığıyla vekaletname çıkarmaları mümkündür. Noterlerde yapılacak işlemler ücrete tabi olup bu ücret avukatlık ücretine dahil değildir.
Yurt dışında bulunanların da Türkiye’de faaliyet gösteren bir avukata vekaletname vermeleri mümkündür. Yurt dışında vekaletname işlemleri konsolosluk vasıtasıyla yürütülmektedir. Türk konsolosluklarından alınan randevu sonrasında talep edilen belgeler ve adına vekaletname düzenlenecek avukatın bilgileriyle şahsen başvuru yapılması ve kişi Türkçe bilmiyorsa tercüman desteğinden yararlanılması gerekmektedir.
Dava masrafları, harç ve gider avansından oluşur. Harç, açılacak davanın niteliğine göre değişiklik gösteren ve mahkemelerin sunduğu yargı hizmetinin karşılığı olan ücrettir. Gider avansı ise; tebligat ve posta ücretleri, tanık ve bilirkişi ücretleri, keşif ücretleri gibi her türlü ücreti kapsar. Dava masraflarını davayı açan taraf öder ve bu masraflar avukatın sunduğu hizmet karşılığında ödenecek avukatlık ücretinden ayrı tutulur. Dava masraflarını, avukatlık ücretine ek olarak ödenmesi halinde avukatın karşılaması da mümkündür.
Avukatlık Kanunu m.36 uyarınca avukatın sır saklama yükümlülüğü söz konusu olup müvekkilin rızası olmaksızın hiçbir bilgi veya belge, üçüncü kişiler veya kurumlarla paylaşılamamaktadır. Avukat, müvekkiline ilişkin edindiği her türlü bilgi ve belgeyi gerek hizmetin sunulması esnasında gerekse avukat-müvekkil ilişkisinin sona ermesinden sonra gizli tutmak zorundadır.
Davanız açıldıktan sonra yargılamanın ne kadar süreceğini önceden tespit etmek mümkün değildir. Davanın sonuçlanmasına kadar geçen süre; dosyanın içeriği, delillerin toplanması, hakimin dosya inceleme usulü, mahkemelerin dava yoğunluğu ve tarafların kendi üzerlerine düşen hususlarda süreye riayet etmemesi gibi farklı etmenlere bağlı olup avukatın sunduğu hizmet ile ilişkili değildir.

Danışmanlık Talebi

    Sohbet Başlat
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabilirim?